SLEVA 15-20%! Kontaktujte nás hned!
Konfigurátor dveří
sestavte a objednejte Vaše dveře
Kontakt
Solostyl s.r.o.
Dveře Brno
Štefánikova 19b
602 00 Brno

Všechny dveře lze vyrobit v posuvném provedení

Články

Povrchová úprava dveří

Fólie, CPL fólie, HPL, dýha a dýhované dveře a spousta dalších. Pro někoho možná neznámé pojmy — tímto článkem se Vám je pokusíme vysvětlit.

Barevná fólie na dveře

Fólie patří mezi nejpoužívanější povrchy na interiérových dveřích. Jde v podstatě o papír, který je impregnován a nanesen na HDF desku. Tento povrch je vhodný na méně až středně používané interiérové dveře. Je méně odolný proti mechanickému poškození a otěru. Nejdůležitějším parametrem i důvodem jeho výběru je cena — odolností však nevyniká.

CPL fólie — dobrá volba pro každé dveře

CPL — Continously Pressed Laminates, ve volném překladu lisovaný laminát. CPL lamát má několik vrstev papíru napuštěného vytvrditelnou pryskyřicí, při výrobě tyto materiály prochází vyhřívaným lisem. Povrch CPL může být strukturovaný, mezi nejznámější patří dezén pórová CPL fólie a perličková fólie. CPL fólie mají běžně tlouštku 0,2mm, což postačí pro běžně využívané interiérové dveře. Nabízíme rovněž tlustší CPL 0,8 mm, která je podstatně odolnější a vhodnější do profesionálního nasazení (banky, interiéry restaurací a prodejen). Tento materiál je tedy výrazně odolnější proti mechanickému poškození a otěru než impregnovaná fólie.

HPL kompaktní deska

High Pressure Laminate (HPL — vysokotlaká laminátová deska) narozdíl od běžných laminátů vynikají mnohem vyšší pevností a odolností jak mechanickou, tak povětrnostní a tepelnou. Jde o jeden z nejodolnějších povrchů interiérových dveří.

MDF deska

Medium Density Fibreboard (středně tvrdá dřevovláknitá deska) je kvalitní materiál, který vzniká lisováním dřevěných vláken do desek. Obecně se používá hlavně proto, že unikátní výrobní technologií získává vynikající vlastnosti výhodné pro použití nejenom v nábytkářském průmyslu: perfektně hladký povrch, pevné hrany, kompaktnost a v neposlední řadě výbornou další opracovatelnost. Z důvodu nízké úrovně nosnosti MDF materiál není vhodné používat na zátěžové plochy, jak je tomu například u výrobců levných laminátových podlah a podobně.

HDF desky

High Density Fibreboard (HDF) , v překladu nejtvrdší dřevovláknitá deska. Je mimořádně tvrdá deska, která byla do nedávna využívána hlavně jako nosná deska pro plovoucí podlahy. Výrobci dveří ji také využívají pro dveře jako nosnou desku pod finální úpravu. Má velmi kompaktní strukturu a je uzavřená. Proto je možné na HDF rovnou nanášet jakýkoliv povrch od laku po dýhu. Ve srovnání s dřevotřískou, nebo s MDF má vyšší hustotu a tím také lepší odolnost v ohybu a pevnost v tahu napříč. Dřevotřísku výrazně předčí i ve své nasákavosti a tedy v bobtnavosti.

Výplň interiérových dveří

Vícevrstvá konstrukce a MDF kazeta

Rám bývá zhotoven z kvalitního dřeva, borovicového sendviče a dřevotřísky. Kazetová výplň je z MDF desky. Jedná se o víceméně klasický způsob výroby dveří rám — kazeta. Kazeta z MDF je vyměnitelná za sklo. Konstrukce je stabilní díky přirozeně vyrovnaným protitahům.

Papírová voština

Voština je základní, nejlehčí a nejlevnější z používaných materiálů na výplně dveří takřka všech výrobců. Jedná se vlastně o složený karton v dřevěném rámu. Vykazuje nejhorší akusticko-izolační vlastnosti a nižší pevnost. Je vhodná do prostor, kde dveře nebudou extrémně zatěžovány.

Dutinková dřevotříska

Kvalitnější výplň dveří, odlehčená DTD. Jedná se o střední cestu v kvalitě dveří. Oproti voštině je těžší, vykazuje však lepší zvukově-izolační vlastnosti a výrazně větší pevost. V obojím ji předčí plná dřevotříska.

Plná dřevotříska

Plná dřevotříska vykazuje nejvyšší kvalitu v poměru voština, či dutinková dřevotříska. Je nejtěžší, má nejlepší zvukově-izolační vlastnosti a také nejlepší pevnost. Pokud tedy potřebujeme dveře, které opravdu hodně vydrží, tak si vybereme tento materiál jako výplň dveří. Plná dřevotříska se speciálním složením lepidel se také používá jako výplň u dveří požárně odolných.


Datum: 26. 8. 2011  

Kontaktní formulář — ptejte se nás, odpovíme Vám do 24 hodin

Konfigurátor dveří — sestavte a objednejte Vaše dveře